Kahramanmaraş Depremlerin ardından milyonlarca insan çadırlarda ve konteyner kentlerde yaşamaya başladı. Bu durum 10 ilde sağlık ve hijyen sorunlarına neden oldu. Sosyal medyada dolaşan son iddialar deprem bölgesinde salgın olduğu yönündeydi. İddiayla ilgili olarak İstanbul Tabip Odası’ndan açıklama geldi.
İstanbul Tabip Odası: Adıyaman’da kolera salgını yok
Adıyaman’daki İTO ekipleri #deprem sonrası kolera salgını olduğu bilgisini doğrulamadı. Bilgi kirliliğini önlemeye özen gösterelim.
— İstanbul Tabip Odası (@istabip) 13 Şubat 2023
İTO’nun bu açıklamasının ardından kullanıcılar “Kolera nedir?” ve “kolera nasıl bulaşır?” sorular sormaya başladı. Kolera; Sindirim sistemini etkileyen, şiddetli ishale ve dehidrasyona neden olan bulaşıcı bir hastalıktır. Vibrio cholerae bakterisinin neden olduğu bu hastalık, genellikle kirli su veya yiyecekler yoluyla yayılır.
https://shiftdelete.net/marmara-deniz-cekilme-acıklama-yapıldı
Kolera bulaşmış kişilerde, bakteri bağırsak hücrelerini etkileyen bir toksin salgılar, bu da bağırsakta büyük miktarda su ve elektrolit salgılanmasına yol açarak ishale neden olur. Derhal tedavi edilmezse kolera; Küçük çocuklarda, yaşlılarda ve bağışıklık sistemi zayıflamış kişilerde dehidrasyona ve ölüme neden olabilir.
Kolera; Hijyen, yiyecek ve suyun doğru kullanımı ve aşılama ile önlenebilir. Ancak binlerce kişinin yüksek oranda suya ve saflık kurallarına çok zor kurallarla eriştiği düşünülürse, salgın riskinin olduğu da unutulmamalıdır.
Birçok kolera hastalığı hafif seyreder. Deprem bölgesinde kolera salgınına ilişkin bilgilerin teyit edilmediğini bir kez daha hatırlatalım.
Bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda bizimle paylaşmayı unutmayın!
Kaynak: Shiftdelete / Teknoloji