İçişleri saldırısına ilişkin 11 jandarma ve polis memuru için soruşturma izni istendi
1 Ekim’de Ankara’da İçişleri Bakanlığı yerleşkesine düzenlenen saldırı sonrasında görevlendirilen Asliye Hukuk Müfettişlerinin soruşturmaları sona erdi. Müfettişlerin raporu doğrultusunda saldırıda ihmalkar oldukları değerlendirilen 9 asker ve 2 polis memuru hakkında adli soruşturma izni istendi.
Hafif ticari araçla Atatürk Bulvarı üzerindeki Bakanlık yerleşkesi girişi önüne gelen iki kişinin gerçekleştirdiği saldırıda herhangi bir can kaybı yaşanmadı. Saldırganlardan biri üzerindeki bombayı patlatarak hayatını kaybetti. Çatışma sonucu bir saldırgan daha öldürüldü.
Saldırganların, olaydan yaklaşık 11 saat önce Kayseri’nin Develi ilçesinde veteriner hekim olan Mikail Bozlağan’ı öldürdüğü, aracını çaldığı ve bu araçla Ankara’ya gittiği belirlendi. Ancak gazeteci Tolga Şardan, Bozlağan’ın öldürülmesinden 2 gün önce Develi’de yaşanan ve arabasının çalındığı olaydan sonra gerekli soruşturmanın yapılmadığını gündeme getirdi.
JANDARMAYA İHLAL EDİLDİ AMA HİÇBİR İŞLEM YAPILMADI
Şardan, saldırıdan 5 gün sonra yazdığı yazıda, 28 Eylül’de İçişleri Kampüsü önüne giden saldırganların Develi’de başka bir aracı kaçırmaya çalıştıklarını, başarısız olunca Kalaşnikoflu silahlarla ateş açtıklarını, Araçta bulunan iki kişi jandarma karakoluna giderek şikayette bulundu ancak gerekli soruşturma başlatılmadı. belirtti. Şardan’ın yazısında, 28 Eylül’deki araba kaçırma girişiminden sağ kurtulan ve muhbirlik yapan iki kişinin, jandarmanın kendilerine çevrede yaban domuzu avcılarının bulunduğunu, araca isabet eden kurşunların avcıların silahlarından çıkmış olabileceğini söylediği belirtildi. .
İKİ BAŞLIK BELİRTİLDİ
28 Eylül’deki gasp girişiminde başarısız olan saldırganlar, daha sonra idam ettikleri Bozlağan’ın aracıyla Ankara’ya geldi. Saldırının ardından Kayseri’ye gönderilen mülki müfettişler hazırladıkları raporda polis ve jandarmanın ihmaline ilişkin iki başlık tespit etti. Manşetlerden ilki, 28 Eylül’deki gasp girişimi, Bozlağan’ın öldürülmesi ve aracına el konulması ile birlikte değerlendirilerek terör teması ihtimalinin göz ardı edilmesiydi. İkinci konu ise Bozlağan’ın aracının çalınmasının ardından plaka tanıma sisteminde (PTS) gerekli tespitlerin yapılmamasıydı. Saldırganlar, Bozlağan’ın aracını kaçırdıktan sonra yaklaşık 11 saat boyunca otoyolları ve şehir merkezlerini kullanarak Develi’den Ankara’ya gitti ancak PTS kayıtlarında gerekli tespitler yapılmadı.
GÖZLER VALİLİĞİN ÜZERİNDE
Müfettişler, gasp girişimi ve sonrasındaki gasplara ilişkin terörist temas tespiti yapılmaması ve plaka tanıma sistemine gerekli girişlerin yapılmaması nedeniyle 2’si polis, 9’u jandarma olmak üzere toplam 11 kamu görevlisi hakkında soruşturma izni talep etti. . Hazırlanan raporun ardından Develi ilçesinin bağlı olduğu Kayseri Valiliği’ne soruşturma izni talebi gönderildi.