Haber

Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan: “2023 Yıl Sonu Enflasyon Tahminimizi Yüzde 58’e Yükselttik.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Lideri Hafize Gaye Erkan, yılın üçüncü Enflasyon Raporu’nu açıklarken, 2023 yılsonu enflasyon tahminini yüzde 22,3’ten yüzde 58’e yükseltti. 2024 yılsonu enflasyon tahminlerini yüzde 33 olarak güncellediklerini belirten Erkan, “Enflasyonun 2025 sonunda yüzde 15’e düşmesini bekliyoruz.” Politika faizini artırmaya devam edeceklerini belirten Erkan, enflasyon görünümünde net bir iyileşme görülene kadar nakit sıkılaştırmaya devam edeceklerini bildirdi. Erkan, düzenlediği basın toplantısında “Faiz sebep, enflasyon sonuç mu” sorusuna “Merkez Bankası Başkanı olarak benden herhangi bir siyasi açıklama almayacaksınız” yanıtını verirken, bir başka soruda da kendilerinin olduğunu söyledi. daha yüksek bir banknot üzerinde çalışmıyorlardı.

Merkez Bankası Lideri Hafize Gaye Erkan, göreve geldikten sonra düzenlediği ilk basın toplantısında yılın üçüncü Enflasyon Raporu’nu açıkladı ve gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Gıda fiyatları enflasyonunun 2023’te yüzde 61,5’e, 2024’te ise yüzde 35’e ulaşacağı varsayımını yansıttıklarını ve bu çerçevede enflasyon patikasında önemli güncellemeler yaptıklarını söyledi. Erkan şu bilgileri paylaştı:

“2023 YILI ENFLASYON TAHMİNİMİZİ YÜZDE 58’E YÜKSELTTİK”

“2023 yılsonu enflasyon varsayımımızı yüzde 58’e yükselttik. 2024 yılsonu tahminimizi ise yüzde 33 olarak güncelledik. 2025 sonunda enflasyonun yüzde 15’e gerileyeceğini öngörüyoruz. Varsayım politikamızdaki güncelleme şu şekilde: 2023 yılı sonu ve 2024 yılı sonu için 35,7 puan. Tahminlerimizdeki bu değerli değişimin kaynaklarını sizlerle paylaşmak isterim: Türk lirası ithalat fiyatlarındaki gelişmeler 2023 yılsonu enflasyon iddiamızı yüzde 7,5 artırırken 2024 yılsonu enflasyon iddiamız 8,3 puan daha yüksek oldu.Bu gelişmede kur gelişmeleri temel belirleyici oldu.Gıda fiyatları, gerçekleşmenin ve varsayımlardaki artışın etkisiyle 2023 için varsayımlarımızı 8,5 puan, 6 puan etkiledi. 2024 için puan. ekonomiEkonomi politikalarındaki değişiklikler ise 2023 yılsonu enflasyon iddiamızı 7,5 puan etkilerken, 2024 yılsonu enflasyon iddiamızı 3,6 puan artırdı.

“POLİTİKA FAZINI KADEMELİ ARTIRIRKEN, PARA SIKIŞTIRMA SÜRECİNİ DİNAMİK OLARAK OPTİMİZE EDECEĞİZ”

Para politikası tepkimizi enflasyonun ana eğilimini azaltmaya odaklanarak veriyoruz. Enflasyonun ana eğilimini etkileyen mali ve finansal koşulları yakından inceliyoruz. Politika faizini kademeli olarak artırırken makro ihtiyati çerçevede sadeleştirme süreci ile hem piyasa sistemlerinin işlerliğini artıracak hem de piyasa faizlerini enflasyon beklentileriyle daha uyumlu bir noktada şekillendirmeye çalışacağız. Ayrıca seçici kredi sıkılaştırması yoluyla enflasyonu hedefleyen dengeleyici adımlar atıyoruz ve atmaya devam edeceğiz. Kantitatif sıkılaştırma kararlarımızla, kur ve iç talep üzerinde aşırılıklar yaratmadan Türk lirası likiditesinin istikrarlı gelişimini sağlayacağız. Başladığımız ve yakında açıklayacağımız üzere Türk Lirası tasarruf enstrümanlarını çeşitlendirecek ve sermaye piyasalarının derinleşmesine destek vereceğiz. Merkez Bankası güven, istikrar ve şeffaflık ilkeleri doğrultusunda tamamen verilere dayalı ve uyum içinde kararlar alacaktır. Kararlarımızın enflasyon, piyasalar, mali ve finansal koşullar üzerindeki etkisini sürekli ölçerek mali sıkılaştırma sürecini dinamik olarak optimize edeceğiz. Kademeli ve istikrarlı ilerlememizle, beklentileri yeniden sabitlerken hedefimiz öngörülebilirliktir.”

“ORTADA 450 MİLYAR TL LİKİDİTE VE 500 MİLYAR TL SİSTEMDEN ÇEKİLİŞ OLACAK”

Mevduat faizlerini dolarizasyonu artırmayacak seviyede tutmayı önemsediklerini ifade eden Merkez Bankası Başkanı, şu değerlendirmede bulundu:

“Bu nedenle Türk lirası likiditesindeki istikrarı gözeterek niceliksel sıkılaştırma yapma kararı aldık. Böylece sistemde biriken fazla likidite zorunlu karşılıklarla sterilize edilecek. Etki analizine göre likidite sistemden çekilecek. 450 milyar ile 500 milyar lira arasında Bu doğrultuda taşıt kredilerinde yüzde 3 olan büyüme oranını yüzde 2’ye, yatırım, ihracat, tarım ve esnaf kategorileri hariç ticari kredilerde yüzde 3 olan büyüme sınırını 2,5’a indirdik. Kredi kartı nakit kullanımı ve kredili mevduat hesaplarına uygulanan aylık azami faiz oranlarını yükselterek iç talebin dengelenmesine destek oluyoruz.Faiz oranlarına gelince, ihracat ve yatırım kredileri hariç Türk lirası ticari kredilerde ilk aşama, Kurumsal kredilerde faiz limitinin tek kademeli olarak uygulanması, arz/talep istikrarına ek katkı sağlayacaktır.”

“REZERVLERİMİZ 14 TEMMUZ İTİBARİYLE 113 MİLYAR DOLARI AŞTI”

Merkez Bankası Başkanı Gaye Hafize Erkan, bütünsel bir anlayışla ve alacakları kararların olası etkilerini dikkatle analiz edip optimize ederek tüm araçlarını kullandıklarını, aynı anlayışla kademeli ve kararlı adımlar atmaya devam edeceklerini söyledi. Erkan, Merkez Bankası’nın uluslararası rezervlerinin Haziran ayından bu yana güçlü bir artış gösterdiğini belirterek, “2022 sonunda 128,8 milyar dolar olan brüt uluslararası rezervler, Mayıs sonunda 98,5 milyar dolara geriledi. Rezervlerimiz yaklaşık 15 milyar arttı. Dolar 14 Temmuz itibarıyla 113 milyar dolara ulaştı ve doların üzerine çıktı” dedi.

“GEÇİŞ İÇİNDEYİZ”

Erkan, temel amaçlarının fiyat istikrarı olduğunu ve enflasyonu kalıcı olarak düşürmek için parasal sıkılaştırma sürecini başlattıklarını belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Enflasyon görünümünde net bir iyileşme sağlanana kadar nakit sıkılaştırmayı gerektiğinde kademeli olarak güçlendireceğiz. Fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda tüm araçları kararlılıkla kullanmaya devam edeceğiz. Bu kapsamda seçici kredi kullandık.” faiz artırımlarının yanı sıra mali sıkılaştırma sürecini desteklemek için niceliksel sıkılaştırma kararları alındı.

Öngördüğümüz enflasyondaki düşüş ve istikrar dönemleri öncesi bir geçiş dönemindeyiz. Döviz kurundaki düzeltme ve mali disipline yönelik tedbirlerin bir sonucu olarak enflasyon kısa vadede kesintili bir artış gösterecektir.

“2025 SONRASINI İSTİKRAR DÖNEMİNİN BAŞLANGIÇ OLARAK GÖRÜYORUZ”

Bu gelişmeler sonucunda enflasyonun ana eğiliminin ve beklentilerin istikrarlı bir şekilde iyileşmeye başlayacağını savunan Erkan, “2025 sonrası dönemi istikrar döneminin başlangıcı olarak görüyoruz. Bu dönemde enflasyonda gerileme olurken, hızlanacak, öngörülebilirlik artacak, kalıcı olarak düşen enflasyona yatırımlar ve nitelikli büyüme eşlik edecek.” konuştu.

ATTIĞIMIZ ADIMLARDA İLK HEDEF HER ZAMAN FİYAT İSTİKRARI VE ENFLASYONLA MÜCADELE OLMAKTADIR.

Hafize Gaye Erkan, yılın üçüncü Enflasyon Raporu’nun tanıtımı için Merkez Bankası Genel Müdürlüğü’nde düzenlediği bilgilendirme toplantısında da soruları yanıtladı.

Amaçlarının enflasyonla mücadele olduğunu ve fiyat istikrarının birinci ve en önemli öncelikleri olduğunu vurgulayan Erkan, kredi kısıtlaması düzenlemelerinin hem enflasyonla mücadele hem de cari açığa ilişkin hedeflerle ilgili olduğunu söyledi. Erkan, “Attığımız adımlarda ilk amaç her zaman fiyat istikrarını ve enflasyonu sağlamaya çalışmaktır. Bunun ikincil etkilerini cari dengenin iyileştirilmesi olarak görüyoruz. Yapacağımız düzenlemeler üzerinde yoğun bir şekilde çalışıyoruz, sunacağız. dinamik olarak size.”

Merkez Bankası Başkanı, ticari kredilerin haziran ayındaki zayıf seyrinin temmuz ayında toparlandığını belirterek, bu yılın ilk 6 ayında Türk lirası cinsinden ticari kredilerin enflasyonun üzerinde yüzde 26 ile büyümesini sürdürdüğünü bildirdi.

“HAZİNE BÜTÇESİNDE BU ŞEKİLDE GERİLİMLER OLMAMALI”

Döviz Korumalı Mevduat (KKM) düzenlemesine ilişkin Hazine desteğinin Merkez Bankası’na devredilmesine ilişkin soru üzerine Erkan, “Hazine bütçesinde zaten bu şekilde bir oynaklık olmaması gerekiyor. Bütçenin öngörülebilir olması için, olmaması lazım. Sayın Bakan (Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek) çok açık. Bunu söyledi ve biz de katılıyoruz. KKM’nin Merkez Bankası tarafından yönetilmesi bütünlük açısından daha uygundur” dedi. Merkez Bankası’nın KKM ile ilgili stratejisinin sorulması üzerine Erkan, “Hızlı bir şekilde çalışmalara başladık. Gerektiğinde sizlerle paylaşacağız” dedi.

Erkan, attıkları adımlarla ilgili ‘biz bir kere yaptık, oldu’ diye bir şeyin olmadığını, düzenlemelerin devam edeceğini söyledi.

“2024’ÜN İKİNCİ ÇEYREĞİNDE ENFLASYONDAKİ ZİRVEYİ GÖRECEĞİZ”

Bir başka soru üzerine Gaye Hafize Erkan, enflasyon amacını değiştirmeyeceklerini belirterek, gerektiğinde bütüncül bir biçimde gerekli adımları atacaklarını ve orta vadede enflasyonda tek haneli seviyeyi göreceklerini söyledi. Atılan adımların kısa vadede enflasyonist etki yarattığını ancak uzun vadede enflasyonu olumlu etkileyeceğini ve iç talebi dengeleyeceğini belirten Erkan, “Amacımız enflasyonla mücadele sürecinde ve sonrasında istikrarlı büyümeyi sağlamaktır.

Merkez Bankası Başkanı Erkan, bir başka soru üzerine, enflasyonda 2024’ün 2. çeyreğinde zirve ve yüzde 60 civarında beklediklerini belirtti.

Merkez Bankası’nın bağımsızlığı sorulduğunda Erkan, “Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tamamen bağımsız bir kurumdur. Atacağımız adımlar veri odaklı, şeffaf ve öngörülebilir olacaktır. Aksi düşünülemez. zaten para politikasında bir değişiklik var. Bu bizim eylemlerimizden de belli.” o cevapladı.

“FAİZ SEBEBİ, ENFLASYON SONUÇ MU” SORUSUNA CEVAP VERİLMİYOR

Gaye Hafize Erkan, “Faiz sebep, enflasyon sonuç mu” sorusunu yanıtsız bırakırken, “Merkez Bankası Başkanı olarak benden siyasi bir açıklama almayacaksınız” dedi.

“YÜKSEK BANKNOTLARLA ÇALIŞMIYORUZ, HEDEFİMİZ ENFLASYONLA MÜCADELE”

Yeni banknotların basılıp basılmayacağı sorusuna Erkan, “Daha yüksek banknotlar üzerinde çalışmıyoruz, hedefimiz enflasyonla mücadele” yanıtını verdi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu