Haber

Almanya’da çifte vatandaşlık kolaylığı

Almanya’daki göçmenlerin uzun yıllardır beklediği çifte vatandaşlığı kolaylaştıran yasa tasarısı Meclis’ten geçerek madde haline geldi.

Sosyal Demokrat Parti (SPD), Yeşiller ve Hür Demokrat Parti’nin (FDP) oluşturduğu koalisyon hükümeti tarafından hazırlandı. “Vatandaşlık Kanununun Modernizasyonu” başlıklı yasa tasarısına 382 olumlu oy verildi. Fatura için 234 “HAYIR”Oylama yapılırken 23 milletvekili çekimser kaldı.

İKAMET SÜRESİ 5 YILA İNDİRİLDİ

alenen “Çifte vatandaşlık yasası”olarak bilinir “Vatandaşlık Hukukunun Modernizasyon Kanunu”Alman vatandaşlığını kazanmak için gereken yasal ikamet süresi 8 yıldan 5 yıla indirildi.

Alman vatandaşı olmak isteyen kişinin ülkedeki yaşam kurallarına uyma konusunda akademik veya mesleki başarıya sahip olması, gönüllü çalışma yapması veya dil öğrenmek için özel bir çaba göstermesi halinde bu süre 3 yıla indirildi.

Çifte vatandaşlık imkânı nedeniyle daha önce yürürlükte olan bu yasa, gençleri 23 yaşına kadar ebeveynlerinin vatandaşlığı veya Alman vatandaşlığı arasında seçim yapmaya zorluyordu. “seçenek modeli”tamamen kaldırılmıştır.

NİSAN AYINDA YÜRÜRLÜĞE GİRECEK

Almanya’da doğan çocuklar, Alman vatandaşı olmasalar bile ebeveynlerinden birinin ülkede en az 5 yıldır yasal olarak ikamet etmesi durumunda Alman vatandaşlığını alabilecekler.

Alman vatandaşlığının kazanılabilmesi için kişinin sosyal yardım almadan kendisinin ve bakmakla yükümlü olduğu kişilerin geçimini de sağlaması gerekiyor.

Konuk işçi kuşağı, yani 1960’lı yıllarda Almanya’ya gelen Türk personel, son 2 yılda 20 ay tam zamanlı çalışan yabancılar ve tam zamanlı çalışanların yabancı eşleri bundan muaf olacak.

Misafir personel nesli için de Alman vatandaşlığına geçişte yazılı sınava girme zorunluluğu kaldırılacak.

Yasanın nisan ayında yürürlüğe girmesi bekleniyor.

KAYNAK: NTV

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu